Изоставени деца, дописали “Сляпата Вайша”, усмихват Рим с красиви картини

Колаж  от картини и рисунки на български деца
СНИМКИ: ВИОЛИНА ХРИСТОВА

Рисунки на деца от домове до София и Дрен са изложени до 24 юни в центъра на Вечния град

Картините и рисунките, които са наредени в галерия “България” в центъра на Рим, греят с ярките си цветове и се усмихват на всеки, който ги гледа дори през витрината.

Пространството за изложби, организирано от Института ни за култура в Рим, домакинства на Виа Монте Брианцо 24 вече няколко експозиции от откриването си преди повече от година.

Сегашната обаче е особена заради факта, че представя не изтъкнати творци, а деца, които са на път да станат такива.

Как техните творби с акварели и моливи стигнаха до Вечния град?

Организатор на изложбата е българският Институт за култура, който този път е поканил да гостува ателие “Прегърни ме”, чийто създател е Милена Нейова. През лятото на 2005 г. то отвори вратите на изкуството за изоставените деца на България.

 Петдесетина са участниците в римската изложба. Някои от тях идват от бившите домове в с. Доганово, София и с. Дрен, както и от осем фамилни къщи от типа ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа)  на територията на София и Дрен.

“Нежност”, картина на Цвети, 16 г.
“Нежност”, картина на Цвети, 16 г.

Картините в изложбата “Прегърни ме” са ретроспективни. Разказват 17-годишната история на ателието, включително книги, комикс, както и

оригиналите на страниците на разказа

“Сляпата Вайша” на Георги Господинов

с илюстрации и финал, дописан от децата. В нея дори може да се проследи развитието на едно от най-талантливите деца.

Това е Ники (вече пораснал - на 21 години, завършил е Националното училище по изящни изкуства “Илия Петров”) - той присъства на откриването в Рим.

Основателката на ателието Милена Нейова цитира думи на писателя Георги Господинов за децата: “Всичко, свързано с деца, е от страната на чудото. Особено тук и сега. Никога няма да забравя как децата от ателие “Прегърни ме” довършиха незавършената история за “Сляпата Вайша”. И по най-естествен начин “събраха очите ѝ” по единствения възможен начин - с любов. Ако някъде има невидима йерархия на доброто, което можеш да направиш - това е да утешиш дете, да го прегърнеш и обичаш.

Част от изложбата
Част от изложбата

Обичам и се възхищавам на това, което правят хората в ателие “Прегърни ме” за децата. То не е само за децата, за всички ни е, защото няма щастливо общество там, където има и едно нещастно дете. Прегръщам ви”.

Ателие “Прегърни ме” отваря врати през лятото на 2005 г. и работи в подкрепа на деца и младежи, лишени от родителска грижа, като насърчава интереса им към образование и изкуство.

Ето какво казва Милена Нейова за тези малки творци: “Нямаме право да показваме лицата им, нямате право да знаете имената им…

Те са “неизвестните”, изоставените,

нашите – ваши деца. Деца на разделени родители, деца, загубили своите родители, деца, отнети от своите родители. Деца, преминали през мрачните стаи на полицейските участъци и Детска педагогическа стая. Деца с изтощени сърца. Деца, настанени, отраснали и живеещи в различни социални центрове за подкрепа.

“Ангел спасител”, картина на Нати, 19 г.
“Ангел спасител”, картина на Нати, 19 г.

Но има едно нещо, което ги отличава от останалите – талантът, който носят, и усърдието, с което са въоръжени, за да го развиват. Децата, техните мечти и постижения – те са нашето вдъхновение, смисъл и опора. Повечето от тях прекрачват прага на ателието с комплекса на изоставеното, нехаресваното, необичаното дете, което расте с нагласата, че светът е лошо място, че животът е гадна работа, а то е само̀. Затова

повечето от тях искат да са силни, страшни и лоши

А ние ги учим на други неща – че човек не е сам, че доброто и красивото е по-силно от злото. Най-голяма радост са постиженията на четирима наши възпитаници – Ники, завършил Националното училище по изящни изкуства “Илия Петров”; Здравка, завършила с отличие актьорско майсторство; Анио, студент по визуални изкуства; Лия, ученичка в Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука”.

Да нарисуваш Йеронимус Бош, групова работа по картината  “Градината на земните удоволствия”
Да нарисуваш Йеронимус Бош, групова работа по картината “Градината на земните удоволствия”

Преди няколко години получих подарък - картина с прикрепено към нея писмо: “Милена, знаеш, че не ме бива в говоренето, и затова чрез тази не толкова хубава картина искам да ти благодаря. Ако не бяхте ти и Калина,

кой знае какъв боклук щях да съм сега

Вие ми показахте какво е изкуство, приятел, родител, какво е да цениш, да вярваш, да уважаваш. Искам да знаете, че много ви обичам и благодаря на Бог, че ме срещна с вас. Благодаря и на вас за това, че се грижите за мен, че ми помагате, търпите и вярвате в мен. Обичам ви и благодаря, че ви има.”

Публикуваме го тук, за да отговорим на често задавания въпрос: “Какъв е смисълът от всичко, което правите? Нали после пак ги връщате по домовете?!”. Признавам, че има моменти, в които се чувстваме безсилни, че понякога надеждата отстъпва място на безсмислието... Но когато получиш такова писмо, разбираш, че търпението и вярата са дали резултат, че доброто е по-силно от злото, че е трябвало и трябва да продължиш по пътя, стискайки здраво в едната си ръка ръката на приятел, а в другата няколко отритнати, объркани деца. Които ти вярват.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени
Най-големите мислители в зодиака
Филъри под очите ви разделят с тъмните кръгове и сенки
Начини, по които социалните медии укрепват романтичната връзка
Хората, които имат този навик, правят повече секс

Напишете дума/думи за търсене