10 обекта на световното наследство в Китай, които трябва да посетите

СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Откакто се присъедини към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство през 1985 г., Китай вече има 56 обекта на световното наследство, като се нарежда на второ място в света по този показател. Нека да видим, кои са десетте обекта, които най-много си струва да посетите в Китай, предава Радио Китай.

Класическите градини в Суджоу

Дата на вписване:1997 г.

Разположен в източнокитайската провинция Дзянсу, град Суджоу е известен със своята колекция от изискани градини. Деветте градини в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство са построени между династиите Северна Сун и късна Цин (11-19 век). Класическите градини на Суджоу се отличават с миниатюрни скали, хълмове, потоци, езера и елегантни павилиони.

Планината Уишан

Дата на вписване:1999 г.

Намираща се в северната част на провинция Фудзиен, планината Уишан е известна със своята спокойна планинска природа и виещата се река Дзиуцюси, както и с богатото си биоразнообразие. Районът отдавна служи като убежище на редица древни, застрашени видове и е осеян с множество древни храмове и археологически обекти.

Дворците на династии Мин и Цин в Пекин и Шънян

Дата на вписване:1987 г.

Разположен в центъра на Пекин, Забраненият град е служил като императорски дворец на династиите Мин и Цин (1368-1911 г.). Построен между 1406 и 1420 г., той е свидетел на възкачването на престола на 14 императори от династия Мин и 10 от династия Цин. Императорският дворец на династия Цин в Шънян е построен между 1625–1626 г. и 1783 г., преди да бъде използван като втора столица и временна резиденция на императорското семейство до 1911 г.

Планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда

Дата на вписване:1996 г.

Планината Ъмейшан се намира в провинция Съчуан и е една от четирите свещени будистки планини в Китай. През вековете в района са се появили много културни съкровища, като статуята на Гигантския Буда в Лъшан може би е най-забележителна. Каменната скулптура е най-високата статуя на Буда в света с височина 71 метра. Живописният район на планината също е дом на разнообразна растителност от субтропични до субалпийски борови гори.

Пещерите Могао

Дата на вписване:1987 г.

Пещерите Могао, известни още като Пещерите на хилядата Буда, се намират на 25 км югоизточно от Дунхуан, провинция Гансу. Запазени са общо 492 пещери, построени на пет нива, съдържащи повече от 2000 рисувани скулптури и приблизително 45 000 квадратни метра стенописи. Пещерите са разположени на важен кръстопът на Пътя на коприната и са имали значително влияние върху религията, търговията и културата.

Планината Хуаншан

Дата на вписване:1990 г.

Хуаншан се намира в източната китайска провинция Анхуей. Планината е известна със своята чиста природа и често се описва като „най-красивата планина в Китай“. Хуаншан представлява е уникално място, привличащо посетителите със своите високи върхове, гори, езера, водопади, скали с причудлива форма и вековни борове. Със своята богата история планината е призната и от китайското изкуство и литература.

Долината Дзиуджайгоу

Дата на вписване:1992 г.

Долината Дзиуджайгоу е природен резерват, разположен в северната част на провинция Съчуан, известен със своите цветни езера, многостепенни водопади и заснежени върхове. Ландшафтът е изграден от карстови образувания, оформени от ледникови, хидроложки и тектонски дейности.

Дворецът Потала в Лхаса

Дата на вписване:1994 г.

Историческият древен комплекс Потала се състои от двореца Потала, храмовия манастир Джоканг и двореца Норбулингка. Трите обекта се отличават с традиционна тибетска архитектура с богати орнаменти. Интегрирани в удивителния природен пейзаж, те образуват уникалният облик на Тибет и са негова визитна картичка.

Мавзолеят на император Циншъхуан

Дата на вписване:1987 г.

Мавзолеят на първия император Цин Шъхуан, известен още като музея на теракотената армия, се намира в подножието на планината Лишан, на 35 км североизточно от град Сиан, провинция Шанси. Теракотената армия е колекция от теракотени скулптури, изобразяващи воините на Цин Шъхуан, първият император на Китай. Това е едно от най-големите национални съкровища на страната по отношение на размери, обхват и археология.

Великата китайска стена

Дата на вписване:1987 г.

Великата стена, строена в продължение на стотици години от 3 век пр.н.е. до 17 век сл. Хр., е поредица от укрепления, включващи стени, проходи, наблюдателни кули и крепости. Тя е построена през историческите северни граници на Китай, за да формира единна отбранителна система срещу нашествия. Великата стена е едно от най-величествените древни отбранителни съоръжения в света и има голямо архитектурно, историческо и стратегическо значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене