Музей на гайдата откриват в родопското село Стойките

Музеят ще бъде открит в събота, когато ще се проведе и гайдарско надсвирване

Музей на гайдата ще се открие тази събота в смолянското село Стойките, когато ще се проведе и третият Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“. Той е дело на Инициативен комитет от членове на местното читалище и професионалисти в гайдарското изкуство на доброволни начала. Създаден е изцяло с дарения. В него вече се подредени експонати от над 100 дарители, представители на седемте фолклорни области в страната. Събирането на експонати ще продължи и след откриването на експозицията. Идеята на музея е да представи всичко свързано с гайдарското изкуство. Има видеа за подготовката на материалите за изработката на гайдите – стрижене и засоляване на кожата, от какво дърво се изработват. Посетителите ще се запознават чрез снимки гайдари, автобиографии, музика, която да се слуша със слушалки и видеа, които се пускат на видеостена.
Засега в музея са подредени над 150 експоната, като на всеки дарител представянето е с творческа автобиография, снимки, музика и видеа.
В експозицията намират място гайдаджии и майстори на гайди като Костадин Илчев, който събра 333 каба гайди за изпълнение за Рекордите на Гинес и Николай Беляшки, който е сред най-търсените млади майстори на каба гайда в момента. Ще се покажат също снимки и експонати и от работилницата на бай Дафо Трендафилов. Цялата му работилница е изкупена след кончината на легендарният музикант от друг гайдар – Николай Кабаиванов. Посетителите ще могат да се запознат и с творчеството на майстора на джура гайда Николай Андонов, гайдаджии от Ямбол, Айтос, Русе и др. Стойките е родното място на създателя на легендарния оркестър "100 каба гайди"-Апостол Кисьов. Тази събота в негова памет ще се проведе поредния гайдарски събор, който носи неговото име.

Създателят на оркестъра "100 каба гайди" Апостол Кисьов има паметник в родното си село Стойките.
Създателят на оркестъра "100 каба гайди" Апостол Кисьов има паметник в родното си село Стойките.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене