Христо Добротинов разказва за разделението в обществото, за злосторници и предатели

Христо Добротинов е новият носител на наградата “Христо Г. Данов” в категория “Автор на българска художествена литература”. Престижното отличие печели с романа си “Светулките ще ти покажат пътя” на издателство “Хермес”. Увлекателен роман за миналото, предателството и любовта.

Действието се развива във Велико Търново, това е и родният град на Христо Добротинов. Авторът умело преплита действителни и въображаеми истории дори на реално съществували личности като Емилиян Станев и Невена Коканова. Редуват се трагични и красиви моменти, а сред грохота на прелитащите американски самолети през Втората световна война се заражда истинска любов.

Христо Добротинов разказва за разделението на българското общество. Представя вечните злосторници, които винаги са близо или са част от властта и носят гибел. Предателите, които сами се продават, водени от тъжната максима “Страхувай се и ще живееш”. Проследени са човешките радости и трагедии преди и след радикалните промени през 1918, 1944 и 1989 г. Поколенията се сменят, но не и ролите.

И през годините като красиво знамение, с дълга синя рокля на големи бели точки, с везани ръкави на блузата, приличащи на крила на загадъчна птица, преминава Мариола - Търновската царица.

Христо Добротинов е юрист по образование, но е автор на много книги. Негови творби са превеждани на руски, полски, немски и турски език. Първата му творба “Погребението на капитанската шапка” излиза през 1976 г., последвана от още доста заглавия. Едно от тях - “В търсене на холивудския прислужник”, получава годишната награда за проза за 2020 г. на Съюза на българските писатели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене