Ножица и 50 акварелни илюстрации връщат назад във времето

Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, служат като физическа връзка с миналото и ни припомнят, че собствената ни история започва векове преди да се родим.  Това е посланието на книгата от издателство “Сиела” - “Ножицата” от обичаната българска писателка Юлия Спиридонова и талантливия художник Дамян Дамянов. 

Вдъхновена от историята на рода на Юлия Спиридонова, книгата обрисува пътя на наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, предопределили съдбата на България. Ювелирното издание включва повече от 50 акварелни илюстрации, които повеждат читателя по скритите улички на родовата памет.

 Преди много време в пределите на Османската империя живеел българинът Хубан. Хубан бил войник от род на войници и един ден донесъл в родния си град Севлиево стоманена ножица.  Как е попаднала тя у него? Дали я е купил от пътуващ търговец, или я е донесъл, когато е бил на военна служба? Никой не знае отговорите на тези въпроси, но историята на ножицата започнала оттам. През годините тя се предавала от поколение на поколение, попаднала в ръцете на учители и духовници, служила на художници, общественици и революционери.

Ножицата станала свидетел на славни времена и мигове на щастие, но и на предателства, раздори и позор. А най-накрая се озовала на бюрото на писателка, която решила да я вгради в основите на необикновен разказ.

Отваряща врата към шеметно пътешествие през вековете – от Древния Египет и Рим, през Ренесанса и Българското възраждане чак до наши дни, – Юлия Спиридонова предлага прочит на световната и родната история и припомня без излишен патос и изопачени твърдения, че пътят към бъдещето се оглежда и в бистрия поглед към миналото.

Сред страниците на тази необикновена книга се появяват образите на Леонардо да Винчи, Лайош Кошут, Колю Фичето и цар Борис III, а техните действия успяват да разместят пътя на един български род.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене