Бягството на херцозите

Хари и Меган уж се отделиха от кралското семейство в търсене на спокойствие, но сега умело печелят пари, като споделят тайните си

Подписват сделката с Netflix за $100 млн., а се говори, че за книгата си “Резервен” Хари е взел $20 млн.

Kоледна почивка през 2019 г. в ексклузивно крайбрежно имение, известно като Mille Fleurs на остров Ванкувър, чиято собственост е свързана с руски олигарх, кара принц Хари и съпругата му Меган Маркъл да се замислят за по-голяма почивка от задълженията си на кралски особи.

“С Мег обсъдихме да се измъкнем, но този път не говорихме за ден на Уимбълдън или за уикенд с Елтън”, пише Хари в главата от своята скандална книга “Резервен”, фокусирана върху тяхното бягство от британското кралско семейство.

“От сутрин до вечер не ни се налагаше да мислим, че ще бъдем нападнати от засада. Къщата беше точно на ръба на искряща зелена гора, с големи градини, където Арчи и кучетата можеха да играят, и беше почти заобиколена изцяло от чистото, студено море - разказва той. - Бих могъл да поплувам сутрин. Най-хубавото беше, че никой не знаеше, че сме там. Разхождахме се, карахме каяк, играехме - на спокойствие.”

Те се притесняват, когато трябва да отидат в града за провизии, но откриват, че канадците се отнасят много по-хладно към присъствието им, отколкото гладните папараци у дома.

“Всички знаеха или усетиха, че преминаваме през нещо. Дадоха ни пространство, като същевременно успяха да ни накарат да се почувстваме добре дошли, с любезна усмивка, помахване. Накараха ни да се почувстваме като част от общност.”

Двойката не разпространи снимка на новородената си дъщеря. Синът им Арчи придружаваше принц Хари и съпругата му в Южна Африка през 2019 г., откогато са последните му публични снимки.
Двойката не разпространи снимка на новородената си дъщеря. Синът им Арчи придружаваше принц Хари и съпругата му в Южна Африка през 2019 г., откогато са последните му публични снимки.

Мирът продължава точно шест седмици. До момента, в който U.K. Daily Mail публикува адреса на тяхното островно убежище.

“В рамките на часове лодките пристигнаха. Нашествие по море. Всяка лодка беше настръхнала от телеобективи, подредени като пушки по палубите, и всеки обектив беше насочен към нашите прозорци. При нашето момче. Толкова за игрите в градините.”

Преследването и терорът продължават и двойката се свива в къщата си със спуснати щори в “нещо като постоянен здрач”.

Макар преди това да изпитват за кратко “вкуса на свобода”, престоят им в имението преди инвазията ги кара да се замислят. Херцогинята страда дълбоко от прекомерния интерес към нея и това дори я довежда до мисли за самоубийство - признавала е самата Меган. Затова Хари решава да предприеме драстична мярка.

“Знаех, че трябва да направя всичко възможно, за да защитя семейството си. Особено след случилото се с майка ми. Не исках историята да се повтаря.”

Така започва преговори с баща си, крал Чарлз III днес, за това къде и как да се постигне “различно работно споразумение”. Само че на 5 януари 2020 г., докато с Меган се качват на полет от Ванкувър до Обединеното кралство за планирано посещение при кралица Елизабет, Хари получава бележка, че баба му не е на разположение, както беше обещала.

Все пак херцозите на Съсекс са непреклонни относно решението си. С кралското семейство и неговите придворни - трима от които Хари наименува подигравателно като Пчелата, Мухата и Осата в книгата - говорят за това как ще стане раздялата. Принцът казва, че не е имал притеснения относно никое от условията, освен поддържането на въоръжена охрана за него, жена му и детето - условие, смятано от него за необходимо право след смъртта на майка му Даяна, докато тя беше преследвана от папараци.

Така на частна среща на 13 януари 2020 г. принц Хари, принц Уилям, принц Чарлз и тогавашният управляващ монарх кралица Елизабет II решават бъдещето на херцозите. На 18 януари дворецът публикува изявление, в което се казва, че Хари и Меган “вече не са работещи членове на кралското семейство”.

В сериала на Netflix, режисиран от Лиз Гарбъс, двойката разкрива хаотичните, нестабилни моменти зад кулисите, довели до това. Но иначе последните седмици Хари и Меган доказаха, че са най-добри в продаването на себе си, а уж търсеха спокойствие в сенките, далеч от светлините на прожекторите.

Откакто се преместиха в САЩ, където изразиха готовност да станат “финансово независими” по нищо не личи да странят и да страдат от медийния интерес към тях.

Те удобно споделиха пред Опра Уинфри в телевизионно интервю, което разбуни духовете, най-съкровените си душевни терзания.

Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл
Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

Херцогинята на Съсекс разкри проблемите с психичното си здраве, получени по време на престоя си в двореца. Принцът каза, че е спрял да получава каквато и да е финансова подкрепа от семейството си през първото тримесечие на 2020 г. Тогава Хари разполага с полученото от майка си. Към момента на смъртта й състоянието на принцеса Даяна е 15,8 милиона долара - сума, която е била разделена между нейните двама синове. Принц Хари е получил милиони и от своята прабаба, кралицата майка, която почина през 2002 г. Но все пак се налага с жена му трескаво да работят. През септември 2020 г. основават собствена продуцентска компания.

И не след дълго подписват сделка с Netflix на стойност 100 милиона щатски долара, която този декември излъчи шест епизода “Хари и Меган” с щедри подробности около тяхната вълнуваща история. Компанията им стои и зад Live to Lead, документален филм, вдъхновен от живота на Нелсън Мандела. Маркъл пусна и своя Spotify подкаст “Архетипове” - тригодишна сделка, за която те са получили 18 милиона долара. Съобщава се също така, че печелят 1 милион долара на произнесена реч чрез най-добрия букер Хари Уокър.

Принц Хари призна, че сделките с Netflix и Spotify “никога не са били част от плана”, но той трябва да издържа жена си и двете им деца.

Сега книгата му “Резервен” стана черешката на тортата. Говори се, че сделката му с издателя Penguin Random House е донесла на принца 20 милиона долара.

Хари прави сензационни разкрития в мемоарите си за сбиване с брат си заради Меган, за взимането на наркотици и загубата на девствеността си, че е убил 25 души, докато е служил в Афганистан, гледайки на тях като на “шахматни фигури”.

Любопитен е разказът, че Чарлз се шегувал за това кой всъщност е бащата на Хари. Принцът обяснява, че настоящият крал “обича да разказва истории”, и съобщава как той веднъж се забавлявал с анекдот за аферата на майка му Даяна с майор Джеймс Хюит.

“Кой знае дали наистина съм принцът на Уелс? Кой знае дали изобщо съм ти истински баща? Може би истинският ти баща е в Броудмур, мило момче!”

Хари описва в подробности и как по-големият му брат му се нахвърля физически в дома си в Лондон през 2019 г.

Уилям нарекъл Меган “трудна”, “груба” и “абразивна”. Конфронтацията ескалира, сегашният престолонаследник сграбчва по-малкия си брат за яката, разкъсва огърлицата му и го събаря на пода, наранявайки гърба му.

“Той искаше да му отвърна, но аз предпочетох да не го правя”, изповядва се Хари.

Херцогът на Съсекс казва, че е израснал, знаейки, че е роден, за да даде на настоящия наследник на трона органи (“резервна част”), ако някога е необходимо.

“Две години по-голям от мен, Уили беше Наследникът, докато аз бях Резервният. Аз бях сянката, подкрепата, план Б. Бях изведен на бял свят, в случай че нещо се случи с Уили.”

Баща му се пошегувал и по този въпрос. Когато е на 20 г., Хари чува поредния анекдот за “предполагаемите думи” на Чарлз към майка му принцеса Даяна в деня, в който се е родил. Твърди се, че кралят тогава казал на съпругата си: “Прекрасно! Ти вече ми даде наследник и резервен; аз си свърших работата.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене