Георги Чапкънов, който руши стени, става на 80!

ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ

80-годишен юбилей празнува днес Георги Чапкънов - Чапа, един от най-големите български скулптори. Завършва Художествената гимназия и ВИИИ “Николай Павлович”, специалност “Скулптура”. Специализирал е в Париж.

Чапкънов е професор в Художествената академия, ръководил е катедра “Художествена обработка на метали”. Той работи в областта на рисунката, графиката, малката скулптура, портрета, монументалната скулптура, медалиерството, декорацията и украсата на интериор и екстериор.

Негови творби са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, НХГ, Софийската градска художествена галерия, сградата на МОК в Лозана и др. Може би най-представителното му произведение е статуята “Св. София” в центъра на София. Автор е на композицията “Баща и син Славейкови” на пл. “Славейков” в София, слънцето на фасадата на НДК, балерината пред Народния театър.

Негови са статуетката “Аскеер” и паметниците на Радичков в Монтана, Висоцки във Вършец, Чарли Чаплин, Хитър Петър и Дон Кихот в Габрово, Калоянчев в Бургас и др. Особено впечатляваща е композицията “Да разрушиш стената” пред сградата на българското посолство в Берлин.

Георги Чапкънов е съавтор на герба на Република България през 1976-а и автор на много монети и медали, правил е портрети на много известни личности: Федерико Фелини, Йордан Радичков, Джузепе Гарибалди, Радой Ралин, Соломон Паси.

Освен български отличия и награди Чапа получава признание и в Япония, Италия, Франция, Индия.

24-метровата статуя на света София
24-метровата статуя на света София
Статуята на Радой Ралин в столичния квартал “Изток”
Статуята на Радой Ралин в столичния квартал “Изток”
Скулптурата на Чапа “Открадването на Европа” в градинката на софийската улица “Солунска” 

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Скулптурата на Чапа “Открадването на Европа” в градинката на софийската улица “Солунска” СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене