Когато мама и тате са на Червения килим, непо бебетата превземат Холивуд

Том Ханкс, Труман Ханкс и Рита Уилсън Снимка: Twitter/@HelloCanada

И Том Ханкс бе забъркан в скандала с пробутването на наследници за апетитни роли

Ако бяхме водопроводна фирма или цветарски магазин, цялото семейство пак щеше да участва в даден момент, дори и да беше само за инвентаризация в края на годината. Така иронично актьорът Том Ханкс защити участието на своя син Труман в последния си филм “Човек на име Ото”. В него 66-годишната звезда играе главната роля, а 27-годишният му наследник представя по-младата му версия, въпреки че не е актьор, а художник. Сред продуцентите на комедията е самият Том Ханкс и съпругата му с български корени Рита Уилсън, която също е актриса. Във филма е използвана песен на другия им син Чет Ханкс. Затова твърденията на актьора, че става въпрос за семеен бизнес, не са далеч от истината.

“Това е, с което винаги сме се занимавали и с него са израснали всичките ни деца. Имената ни нямат значение. Трябва да си свършим работата, за да предоставим едно истинско изживяване на публиката”, твърди Ханкс. От двата си брака той има общо четири деца, като всички са в шоубизнеса. Според него това няма нищо общо с името му, а се дължи на факта, че са израснали с правене на кино и са креативни.

Пръв по неговите стъпки тръгва най-големият му син Колин, който на 45-годишна възраст вече има десетки роли зад гърба си. И макар убийствено да прилича на него, до момента не е повторил успеха му да е носител на два оскара.

“Баща ми е обичан, но за мен това създаде много презрение”,

казва брат му Чет Ханкс. Той прави своя филмов дебют само на 17 г. Днес, 15 години по-късно, равносметката е множество малки роли, не особено успешен опит за музикална кариера и продължително лечение за справяне със зависимости към алкохол и дрога. Самият Чет се определя като черната овца на семейството и смята, че славата може да бъде токсична и да създава много ревност.

Въпреки това обаче Том Ханкс бе забъркан в така наречения “непо бебета” скандал в Холивуд - терминът идва от непотизъм – покровителство, протекция на близки и роднини. Той започна в края на миналата година след публикация на списание “Ню Йорк”, в която се прави опит да се проследят всички роднински връзки в касови филми.

Конкретният повод е включването на Мод Апатоу във втория сезон на тийнейджърския сериал “Еуфория”. Тя е дъщеря на режисьора Джъд Апатоу и актрисата Лесли Ман. Прави актьорския си дебют във филм на баща си през 2007 година. По-късно се снима в друг с участието на майка си, който отново е режисиран от него. Следват участия в още няколко ленти, преди да влезе в печелившия отбор на “Еуфория”.

Създателят на сериала Сам Левинсън има сходна история. Той е син на успешния режисьор Бари Левинсън, който е носител на “Оскар”. Първоначално двамата работят заедно, след което синът започва самостоятелни проекти. В другия свой хитов филм - “Идолът”, Сам Левинсън пък дава роля на Лили-Роуз Деп. 23-годишната актриса и модел е плод на любовта на Джони Деп с Ванеса Паради.

Статията на “Ню Йорк” буквално взриви социалните медии, чиито потребители започнаха да се надпреварват да търсят “непо бебета” и извън света на киното. Припомнено бе как

Иванка Тръмп дължи кариерата си на своя популярен баща

Първо участва във воденото от него риалити “Стажантът”, а след това става ключов съветник на Доналд Тръмп, докато е президент.

“Интернет се интересува много повече от това кои са родителите ти, отколкото кои са хората, провеждащи кастингите. Може би те са нещото, което ти отваря врата, но това е само отворена врата. Има много работа, която идва след това”, коментира Лили-Роуз Деп. Тя получава първия си рекламен договор, когато е на 16 г. и все още не е достигнала необходимата височина за модел. По тази причина често се налага да отговаря на въпроси дали е “непо бебе”.

Покровителството от роднини съществува в Холивуд от години, но преди се възприемаше по-скоро като наследяване на актьорски талант, а не като протежиране. След като някои от големите звезди направиха свои продуцентски компании и започнаха пряко да се намесват и в процеса на създаване на кинопродукции, включването на техните деца в бизнеса взе да изглежда дразнещо. И съвсем справедливо зрителите се питат кое е критичното око в този все повече семеен бизнес, което може да гарантира място в Холивуд и на таланти без известни роднини.

“Като дете на някого, вие получавате възможности, които другите нямат. Така че условията на играта не са еднакви за всички. Но вие

трябва да работите два пъти повече и да бъдете два пъти по-добри, за да се докажете”,

написа Гуинет Полтроу в инстаграм. По този начин тя се опита да подкрепи Хейли Бийбър, която публикува снимка как носи тениска с надпис “непо бебе”. Тя е дъщеря на актьора и продуцент Стивън Болдуин и е омъжена за певеца Джъстин Бийбър, но гради кариера основно в света на модата. Въпреки това наличието на тези двама мъже в живота ѝ почти винаги се споменава, когато се пише за нея.

В полемиката се включи и актрисата Ив Хюстън, която е дъщеря на певеца Боно. “Имам късмет, че не съм Джагър, Маккартни или нещо подобно”, каза тя в телевизионно шоу и иронично подхвърли, че си е поставила цел да стане достатъчно успешна през 2023-а, за да я признаят за “непо бебе”.

За такива вече бяха обявени трите дъщери на Мерил Стрийп, които поеха по професионалния път на майка си. А също и Мая Хоук, която е плод на любовта между актьорите Ума Търман и Итън Хоук.

“Чувствам, че единственият начин да се справиш с непотизма, който определено носи много предимства, е да помниш, че получаваш шансовете безплатно, но те няма да са безкрайни”, коментира Мая Хоук, която освен като актриса се изявява и като модел и автор на песни. Не всички, получили клеймото “непо бебе”, обаче се справят толкова леко с него. Мод Апатоу призна, че е много тъжна след публикациите по въпроса и последвалите ги коментари в социалните мрежи. Колежката ѝ Зоуи Кравиц, дъщеря на певеца Лени Кравиц и актрисата Лиза Боне, пък е станала по-несигурна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене