Китайски учени създадоха система с изкуствен интелект за прогнозиране на океанските течения

Снимка: Радио Китай

Китайски учени изградиха система с изкуствен интелект, която може да предвиди океанските течения в Индонезийския архипелаг със седем месеца напред. Известният като Индонезийски поток (ITF) район, е място, където водите от Тихия океан преминават в Индийския. Той е от важно значение за глобалния климат, предава Радио Китай.

Предишните модели за прогнозиране на океанските течения имаха отклонения в числената симулация. В своето проучване китайските учени от Института по океанология, Китайската академия на науките и Университета за информационни науки и технологии в Нанкин използвали сателитни данни, изкуствен интелект и дълбоко обучение. За да проектират своя изкуствен интелект и да го обучат с набор от данни за океанското дъно, те се фокусирали върху височините на морската повърхност между Индийския и Тихия океан. След това въвели сателитните данни за 1993 г.-2021 г. в системата, за да възпроизведат океанските течения за този период. Резултатите съвпаднали напълно с международните полеви наблюдения в региона.

Резултатите от проучването на китайските учени бяха публикувани в сп. „Frontiers in Marine Science“. В статията се посочва, че този нов инструмент може да бъде от полза при проучванията на океанските течения и изменението на климата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене