Решават днес дали бащата на режисьора Тимофей Кулябин да остане в ареста

Режисьорът на  “В самотата на памуковите полета”  Тимофей Кулябин

Обвиняват го, че давал повече пари на сина си - режисьор на театъра в Новосибирск

Бившият директор на новосибирския театър “Красний факел” Александър Кулябин, арестуван на 24 януари по подозрения за разхищение на средства, вероятно ще бъде обвинен за незаконни плащания на надбавки към заплатата на сина си - бившия главен режисьор на театъра Тимофей Кулябин, съобщи “Комерсант”, който се позовава на източници, запознати с материалите по делото.

Тимофей Кулябин поставя “В самотата на памуковите полета” в Народния театър “Иван Вазов” в три поредни дни с участието на Джон Малкович и Ингеборга Даткунайте.

Според версията на следствието сумата е 1,8 млн. рубли, или около 24 хил. евро. Когато проверката е констатирала въпросните незаконни плащания, директорът на театъра е възстановил загубата на Министерството на културата на Новосибирска област от средствата на “Красний факел”, пише “Комерсант”. Марката за неотклонение на Александър Кулябин ще бъде определена днес, 26 януари.

Засега не е известно каква ще е защитната теза на бившия директор на театъра, защото адвокатът му избягва контакт с медиите. Тимофей Кулябин към публикуваната в социалните мрежи информация за ареста на баща му прикрепи стихотворението на пишещия за сталинските концлагери Варлам Шаламов “Инструмент”. От пресслужбата на театър “Красний факел” съобщиха, че са научили за образуваното дело срещу бившия си директор от медиите.

Александър Кулябин поема театър “Красний факел” преди 23 години. В края на декември миналата година е уволнен с решение на регионалното министерство на културата, а от репертоара са извадени всички режисирани от сина му спектакли. На 24 януари прокуратурата на Новосибирска област съобщи за ареста на Кулябин-баща и стартиралото срещу него разследване за злоупотреба с парични средства в особено големи размери по член 160, алинея 4 от Наказателния кодекс, който предвижда до 10 години затвор.

След началото на руската инвазия в Украйна Тимофей Кулябин направи остри изказвания срещу войната и напусна Русия. През април той напусна длъжността главен режисьор на “Красний факел”, а през май Болшой театър отмени поставената от него опера “Дон Паскуале”.

Тимофей Кулябин е роден на 10 октомври 1984 г. в Ижевск, Удмуртия. От 2002 до 2007 г. учи в театралния институт РАТИ ГИТИС в класа на Олег Кудряшов.

Режисира първия си спектакъл - трагифарса “На Невски проспект”, по собствена интерпретация на “Петербургски повести” на Гогол, в Омския академичен драматичен театър през 2006 г., а година по-късно вече е на щат в новосибирския “Красний факел”.

През 2009 г. поставя операта “Княз Игор” в Новосибирския театър за опера и балет, а след това и спектакли в Ярославъл, Рига, Санкт Петербург и Москва, като неговият “Онегин” получава специалната награда на националната театрална премия “Златната маска”.

През 2015 г. е назначен за главен режисьор на театъра “Красний факел”. През същата година постановката му на операта “Танхойзер” води до съдебно дело по жалба на митрополит Тихон. Едновременно с това Кулябин поставя “Три сестри” на Чехов, който е напълно на руски жестомимичен език, изучаван от актьорите цели две години.

През 2017 г. за първи път поставя опера в чужбина - “Риголето”, в германския град Вупертал, през през 2022 г. да напусне “Красний факел” в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Бащата на Тимофей Кулябин - Александър, чака днес мярката си за неотклонение.
Бащата на Тимофей Кулябин - Александър, чака днес мярката си за неотклонение.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление
Костов и неговите пристрастия извън страстта му към “24 часа”

Напишете дума/думи за търсене