Принцеса Ан показва как “резервните” стават първи

Принцеса Ан и съпругът и? Тимъти Лорънс на събитие. СНИМКА: РОЙТЕРС

Единствената дъщеря на покойната британска кралица печели сърцата на поданиците с трудолюбие

Мемоарите на принц Хари нанесоха големи щети върху публичния образ на британското кралско семейство. Рейтингите на водещите фигури в него падат и на челните места в класациите по одобрение взеха да излизат точно “резервни” играчи, за чиято нерадостна съдба се говори толкова много в книгата Spare (“Резервен”).

Сред тях е единствената дъщеря на покойната британска кралица Елизабет II. 72-годишната принцеса Ан за първи път има рейтинг 60 процента, колкото традиционните любимци на британците принц Уилям и съпругата му Кейт. След тях се нарежда крал Чарлз III (51%), а предизвикалите сътресенията Хари и Меган са чак на седма и осма позиция.

Според кралски кореспонденти Ан притежава някои от чертите на покойната си майка, които я правят естествен символ на сигурност в тези смутни за кралското семейство времена. Макар да е чак 16-а по линията за наследяване на трона, тя цял живот усърдно

работи за утвърждаване на монархията,

при това без да се натрапва и да претендира за специално внимание.

“Тя е доказателство как, дори съдбата да ви е отредила периферна роля, това не означава, че не може да имате свой принос”, каза известният кралски биограф Робърт Хардман пред “Таймс”. По думите му Ан е перфектен пример за резервен наследник. Не обръща много внимание на това, което пише пресата, нито пък поема твърде много проекти. Фокусира се винаги върху неща, които може да направи добре и които могат да я отличат от останалите членове на кралското семейство.

С други думи, тя е пълна противоположност на Хари, който страда цял живот, че е роден за “резервни части” за своя по-голям брат Уилям, който е престолонаследник. “Бях доведен на бял свят, в случай че нещо се случи с Уили. Бях призован да осигуря подкрепа, разсейване, отклоняване и ако е необходимо, резервна част – бъбрек може би, кръвопреливане, част от костен мозък. Всичко това ми беше изрично изяснено от началото на житейския ми път и редовно подсилвано след това”, пише в мемоарите си по-малкият син на Чарлз III.

Ан има сходна на неговата съдба, но казва: “Аз съм късметлия жена, особено що се отнася до семейството, в което съм родена”. Когато се появява на бял свят през 1950 г., тя е трета по линията за наследяване на трона след своята майка и брат си Чарлз. Тогава все още управлява нейният дядо крал Джордж VI. Още

не е приет закон, който да дава равни права на двата пола за наследяване

Така че никой не си представя момент, в който Ан ще е кралица. Това ѝ позволява да се занимава с неща, които наистина я вълнуват, макар още с навършване на пълнолетие да започва да изпълнява и кралски задължения. Тя е запалена ездачка. Има собствен кон и дори печели медали на международни състезания. През 1976 година става първият член на кралското семейство, участвал в олимпийски игри, но пада и не се класира в челната десетка.

Конните състезания я срещат с бъдещия ѝ съпруг Марк Филипс, който е олимпийски шампион в същата дисциплина. Когато се женят през 1973 година, му е предложена благородническа титла, но той я отказва, което лишава и наследниците им Питър и Зара от такава. По-късно ще стане ясно, че това не е каприз на капитан Марк Филипс, а старателно обмислено решение със съпругата му. По този начин те дават възможност на децата си да водят свободен живот без задължения към короната. Дъщеря им Зара Филипс тръгва по техните стъпки и през 2012 г. печели сребърен олимпийски медал по конен спорт.

Макар привидно да изглежда, че известният страстен ездач е приет добре в кралското семейство, всъщност не е така. Той е назначен за личен адютант на кралицата, но тримата братя на Ан се съмняват в неговата почтеност и даже му лепват прякора Мъглив. Появяват се слухове за изневери, които по-късно ще се потвърдят и чрез ДНК тест, доказващ, че е

станал баща на момиченце в Нова Зеландия

през 1985 г. Двамата с Ан обявяват, че се разделят, още преди това да се разбере.

Разводът им е финализиран през април 1992 година, а няколко месеца по-късно принцесата се омъжва повторно за капитана от военноморския флот Тимъти Лорънс. До вестниците достигат техни любовни писма, които показват, че са имали връзка поне от 3 г. Запознали се, след като Тимъти Лорънс е назначен за компаньон по езда на кралицата. Така Ан става първото дете на Елизабет II, което се развежда. По-късно това ще направят и братята ѝ Чарлз и Андрю. Но за разлика от тях тя успява да се размине с по-малко скандали, придържайки се към житейската максима на своята майка “Никога не се оплаквай, никога не обяснявай” и на усета си да се държи винаги леко встрани от медиите.

Което не е лесно, тъй като състезателната ѝ кариера и един опит за отвличане през 1974 г. я правят особено интересна за журналистите. Докато се връщат от кино, колата на Ан и съпруга ѝ Марк е блокирана от друга. Бодигардът им излиза да провери какво става, но е прострелян. Нападателят се приближава и нарежда на принцесата да излезе, но тя неочаквано му отговаря: “Не мисля така”. Следва нова стрелба, при която са ранени нейният шофьор и притекъл се на помощ полицай. Ан обаче не губи самообладание и успява да избяга невредима. Нападателят ѝ е признат за психично болен. В колата му е открито писмо до кралицата, в което иска откуп от 2 млн. паунда. “Не можеш да живееш през целия си живот в непромокаема кутия”, коментира случилото се принцесата, която по хладнокръвие много прилича на покойната си майка.

Но това не е единственото общо нещо между двете. Те имат особено силно чувство за дълг и страст към конете. Може би затова и Ан също като Елизабет II, не мисли за отказване от кралски задължения, докато силите ѝ позволяват. Огласени от Бъкингамския дворец данни показаха, че 72-годишната принцеса е

най-трудолюбивият член на британското кралско семейство

През миналата година тя е имала 214 ангажимента, в които е представлявала короната. За сравнение - брат ѝ крал Чарлз III е участвал в 181 официални събития, въпреки че покрай погребението на майка им Елизабет II и наследяването на трона програмата му беше изключително натоварена.

“Младите поколения търсят нов начин да направят нещо, но аз вече съм на етап: Моля, не изобретявайте наново това. Бяхме там. Някои от тези неща не работят. Може да се наложи да се върнете към основите”, казва принцеса Ан, която не се срамува да носи едни и същи дрехи с години и не се страхува да води живот, който не зависи единствено от линията за наследяване на трона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора

Напишете дума/думи за търсене