Джон Малкович губи богатството си, затова цени парите

В последните 10 години холивудската звезда е принудена да приема всеки ангажимент, за да си стъпи на краката, след като изгаря в най-голямата схема на Понци

Джон Малкович, който шокира българите с цената на билет за театрално представление, отлично знае стойността на парите и как се печелят те с много труд. През последното десетилетие холивудската звезда е принудена да приема всяка роля и ангажимент, които му се предлагат, след като губи богатството си в най-голямата схема на Понци. Актьорът промени целия си начин на живот и заработи здраво. Въпреки шока и трудностите, към февруари 2023 г. той вече е успял да натрупа отново състояние, което се оценява на приблизително 25 милиона долара.

В същото време у нас билетите за спектакъла с негово участие – “В самотата на памуковите полета”, в Народния театър - възмутиха българския зрител. Много бързо свършиха тези от 50 лева, най-евтината категория, и вече всеки, който иска да оцени таланта на Малкович отблизо, може да го направи “само” срещу 350 и 400 лева за билет.

На фона на критиките, че това е прекалено скъпо, други изтъкнаха, че толкова плащат театралните ценители по целия свят, без да се оплакват, докато ние явно не сме свикнали.

В същото време обаче не за всички в Европа излиза толкова солено гастролирането на Малкович. Дни преди да дойде в София например, на 9 и 12 февруари, Малкович представи “В самотата на памуковите полета” в Атина в Културния център Onassis Stegi, като билетите са на цени от 5 до 55 евро.

От Народния театър обясниха, че в Гърция това удоволствие за публиката излиза далеч по-евтино, защото продукцията е подкрепена от спонсор - Фондация “Онасис”. У нас тежестта на целия разход за гостуването на “В самотата на памуковите полета” е разпределена на базата на броя места, които има на голяма сцена в Народния театър.

“В самотата на памуковите полета”
“В самотата на памуковите полета”

Не по-малко от публиката у нас трябва да се охарчи тази в Естония през април, тъй като местата за постановката на Бернар-Мари Колтес, режисирана от Тимофей Кулябин, в концертна зала “Алексела” в Талин са на цени от 80 до 260 евро. За премиерата на “В самотата на памуковите полета” в Рига през май 2022 г. зрителите са платили между 30 и 120 евро.

Не само този спектакъл, но и други сценични изпълнения на Малкович се радват на голям интерес. През лятото на миналата година чехите гледат актьора в неговия хитов моноспектакъл “Музикалният критик” в градините на замъка “Кромержиж” срещу 2590 - 3490 крони, което е 213 - 287 лева.

И докато у нас спорим за стойността на изкуството, което ни предлага Малкович, трябва да знаем, че той е напълно наясно с цената си. Падал е от върха и се е издигал отново от дъното. Имал е много, но губи всичко доста бързо и без вина, защото се доверява на грешните хора.

През 2008 г. той изгаря като една от жертвите на Бърнард Лорънс “Бърни” Мадоф - краля на най-голямата схема на Понци в световната история. Това е финансова измама, при която ранните инвеститори се изплащат с пари, придобити от по-късни инвеститори, а не от действителен доход от инвестиции. И на финала всички останали губят.

Мадоф завлича хиляди за десетки милиарди долари в продължение на най-малко 17 години, вероятно и повече. По време на глобалната финансова криза инвеститорите започват да теглят средства от фирмата на Мадоф, разкривайки неликвидния характер на истинската финансова картина. Финансистът излъгва с около 65 милиарда долара приблизително 4800 клиенти.

През 2009 г., след като се признава за виновен, Мадоф е осъден на 150 години затвор с конфискация на имущество от 170 милиарда долара. На 82 години той почива в затвора на 14 април 2021 г.

Сред другите изгорели знаменитости са актьорът Кевин Бейкън, прочутият журналист Лари Кинг и благотворителната фондация на режисьора Стивън Спилбърг.

“Нашият тогавашен бизнес мениджър беше инвестирал почти всичко, което някога съм правил, при някого на име Бърни Мадоф - спомня си Малкович. - Видях снимка на Мадоф с белезници и казах: “Ще отида до ъгъла, за да взема пакет цигари. Мисля, че имаме малък проблем.”

Мадоф е осъден на 150 години затвор.
Мадоф е осъден на 150 години затвор.

Първоначалният шок преминава в гняв за изгубеното богатство: “Всичко, което някога бях постигнал, беше изчезнало”.

По онова време той разполага с около 50 милиона долара и казва само, че дори не знае точно колко е загубил, но е било много. След скандала не успява да си върне нищо от тези пари. И освен всичко няма резервен план. Така Малкович и дългогодишната му партньорка Николета Пейран са принудени да направят големи промени в начина си на живот, за да си стъпят на краката. Актьорът, който мрази да играе в киното и предпочита театъра, няма право да казва “не” на нито едно предложение за работа.

“Трябваше да приемам повече ангажименти, които се изплащаха в продължение на няколко години, и да работя през цялото време. И спрях да плащам за всичко. Просто спрях да плащам за приятели и семейство за известно време. Преди харчехме много пари за производство на филми. Това спря.”

В крайна сметка звездата стига до прозрението, че все още е в привилегирована позиция в сравнение с повечето си сънародници американци. “След няколко дни си казваш: “Късметлия си, че си жив, късметлия си, че имаш работа”. Почти никой няма пари в банките. Четох някъде, че огромен процент от американците нямат 400 щатски долара, с които да разполагат при спешен случай.”

С времето Малкович започва да гледа философски на станалото и дори го приема като ценен урок.

“Това са само пари. Ако имате способността поради лудата, щастлива природа на живота си да правите пари, загубата на всичко е много освобождаваща. Не съм нещастен. Дойдоха някои добри неща от това. Не гледам на това като на негативно преживяване... За мен беше: “Мислиш си, че имаш куп пари - и нямаш”. И какво? И за разлика от много хора, които бяха замесени в случая с Мадоф, аз можех просто да се върна на работа и всичко беше наред.”

Години по-късно актьорът допълнително затвърждава разбирането си, че милионите нямат значение, когато е бил сред “истински” хора след операция на коляното.

“Бях в болница в Полша, в клиника с реални хора, които наистина имат проблеми, за разлика от мен, на когото плащат цяло състояние, за да се преструвам, че имам проблеми.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене