Десподов за 4-и път футболист №1 на България, вече е на 1 приз от Стоичков

Кирил Деспсподов с наградата за №1 на България Снимка: Велислав Николов

Кирил Десподов за четвърти път спечели анкетата за футболист №1 на годината, като така подгони рекордьора Димитър Бербатов (7) и Христо Стоичков (5).

Крилото на ПАОК спечели убедително пред халфа на английския “Лийдс” Илия Груев-младши - съответно са с 317 и 106 точки.

На третото място с 87 е полузащитникът на ФК ЦСКА 1948 Ивайло Чочев, който вече бе продаден на “Лудогорец”.

Десподов направи трансфер миналото лято от “Лудогорец” в ПАОК за близо 4 млн. евро. Капитанът на България записа серия от добри мачове за солунчани във всички турнири.

Груев също осъществи трансфер миналото лято. Срещу 6,5 млн. евро дефанзивният халф премина от германския “Вердер” в “Лийдс”.

Илия Груев и Кирил Десподов си говорят преди старта на церемонията. Снимка: Велислав Николов
Илия Груев и Кирил Десподов си говорят преди старта на церемонията. Снимка: Велислав Николов

След 4 месеца на трудна адаптация от началото на тази година Груев проби в титулярния състав на йоркширци и се наложи в него. С помощта на Груев “Лийдс” е в страхотна серия от 12 победи и 1 реми през 2024 г., която го качи на върха в Чемпиъншип. Така тимът е близо до завръщане във Висшата лига на Англия.

За Чочев вече стана дума, че е направил трансфер след добрите си изяви през 2023 г.

Десподов бе награден лично от новия президент на БФС Георги Иванов-Гонзо, който присъства на церемонията в столичния хотел “Хаят”. В залата бяха и играчите от младежкия национален отбор с техния селекционер Александър Димитров.

Илиан Илиев с приза за №1 при треньорите Снимка: Велислав Николов
Илиан Илиев с приза за №1 при треньорите Снимка: Велислав Николов

Този на мъжете - Илиан Илиев, за втора поредна година триумфира като №1 при треньорите. Наставникът на “Черно море” пое успоредно и държавния ни тим след уволнението на Младен Кърстаич миналата есен.

Илиев изпревари Георги Дерменджиев и Ивайло Петев. Интересното е, че Дерменджиев бе доста кратко наставник на “Лудогорец” през миналата година, като смени на поста точно Петев.

При жените на върха се завърна Евдокия Попадинова, която през миналата година изпадна в Италия, но успя да изпревари Симона Петкова, която бе №1 за 2022 г. Третото място е за Лора Петрова.

Специалната награда на церемонията отиде при Стилиян Петров за мача на надеждата, който бе на 6 септември миналата година. На него бяха събрани над 800 000 лева за подпомагане на онкоболни, като над 600 000 лева вече бяха дадени за медицинско оборудване в 10 болници по тяхна заявка.

Стилиян обаче се прибра в Бирмингам след конгреса на БФС и наградата получи Михаил Александров, който бе част от екипа, който организира двубоя и взе участие в него с един куп световни и български звезди като Христо Стоичков, Неманя Видич, Рой Кийн и много други.

Наградата бе връчена от бившия министър на спорта Весела Лечева, която е организатор на анкетата.

Призът “Трифон Иванов”, който стана традиционен през последните години, отиде при бившия наставник на националния отбор Петър Хубчев, който се бори с тумор в мозъка. Последните новини за здравето му са добри. Приза на името на незабравимия Туньо получи синът на Хубси - Валери.

Полузащитникът на “Лудогорец” Якуб Пьотровски спечели два приза - за най-добър чужденец и най-добър халф в българското първенство. При вратарите №1 е изпадналият в немилост в “Локо” (Пд) Динко Хоркач. Двама от “Левски” - Хосе Кордоба и Уелтън, взеха призовете за защитник и нападател.

Бразилецът Уелтън взе точки и в класацията за футболист на годината, тъй като формално е българин.

“Сините” му извадиха светкавично паспорт, след което го продадоха в японския “Гамба Осака”. Младият защитник на ЦСКА Християн Петров взе наградата за най-прогресиращ играч в родното първенство. Той се утвърди като титуляр в състава на “червените”, в който българските футболисти са рядкост.

За първи път на церемонията бяха почетени и състезателите по минифутбол, които ни донесоха голяма радост с пробива си на европейското и световното първенство.

За №1 в тази разновидност на футбола, която придобива огромна популярност по света, бе избран Любомир Генчев, национал и син на легендарния Бончо Генчев.

За треньор на годината бе избран наставникът на националите Николай Михов.

В традиционната аткета за номер 1 в българския футбол, която се проведе за 63-и път, участваха 11 спортни журналисти.

Според неписаното правило, което победителят Десподов добре знае, той ще трябва да връчи 111 топки на деца от избрана от него футболна школа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене