5 храни, които повдигат настроението, според науката

Страдате ли от проблеми с настроението? Ако е така, ще ви е интересно да знаете, че има някои храни, които могат да ви помогнат да се почувствате по-щастливи.
Това се дължи на фитохимичните съединения вътре в тях.

Настроението има много общо с нашата диета и начина ни на живот. Например промяна на чревната ви микробиота може да генерира по-голям риск от развитие на депресия и тревожност. Поради тази причина е важно да се грижите за бактериите, които живеят в червата ви.

Киселото мляко повдига настроението
Първо в нашия списък с храни, които да повдигнат настроението ви, е киселото мляко. Тази храна съдържа пробиотични бактерии. Проучване, публикувано в списание Nutrients, посочва, че пробиотиците са способни да подобрят психичното здраве. Те могат да се използват като превантивна мярка или като лечение.

Повечето експерти по хранене препоръчват редовен прием на ферментирали храни, които спомагат за увеличаване на плътността и разнообразието на микробиотата. Освен това трябва да осигурите наличието на достатъчно фибри във вашата диета, тъй като това позволява растежа на тези микроорганизми.

Шоколадът подобрява психичното здраве
Шоколадът, който съдържа високи нива на какао, може да има положителен ефект върху здравето. Това е така, защото съдържа антиоксиданти. Те са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали.

Списанието „Депресия и тревожност“ публикува изследване, в което се посочва, че редовната консумация на черен шоколад е свързана с по-малък риск от депресия. Тази храна е в състояние да подобри настроението. Това се дължи на ефекта му върху синтеза на серотонин. Въпреки това, за да извлечете ползите от шоколада, трябва да го включите в балансирана и разнообразна диета.

Орехите повдигат настроението
Тези ядки съдържат в значителни количества аминокиселина, наречена триптофан. Този елемент действа като предшественик на серотонина - невротрансмитер, участващ в регулирането на настроението. Освен това редовната консумация на орехи подобрява качеството на съня.

Но внимавайте с количеството, защото те са с висока плътност на енергия. Ако се консумират в повече, може да изпитате енергиен дисбаланс и да доведе до увеличаване на теглото.

Лютият пипер облекчава хроничната болка
Възпалителните механизми на тялото в много случаи са отговорни за емоционални смущения. Поради тази причина включването на храни с противовъзпалителни свойства често може да бъде добро решение за този вид здравословни проблеми.

Лютите чушки съдържат капсаицин, вещество, което придава характерния им вкус. То също така причинява определен вид аналгезия. Ето защо експертите понякога препоръчват включването им в диетата, за да се намали хроничната болка.

Сьомгата подобрява психичното здраве
Всички сини риби се открояват с липидния си профил. Те съдържат мастни киселини от серията Омега-3. Това са съединения, които са необходими, за да се гарантира правилното развитие и функция на мозъка.
Освен това сьомгата има значителен противовъзпалителен ефект. Следователно тя може да помогне за предотвратяване на епизоди на стрес и тревожност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?
Искате да сте красиви и здрави? Опитайте тези етерични масла
Измъчената поетеса Тейлър Суифт възпя страданието си в любовта с двоен албум шедьовър (Видео)
4 стъпки до сбъдването на мечта

Напишете дума/думи за търсене