Изневяра и педофилия са в центъра на музикалната война между Дрейк и Кендрик Ламар

Рапърите Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди и обвинения в нови песни Снимка: Twitter/@solerami2

Враждата, тлееща от години, избухна в последните дни. Рапърите Дрейк и Кендрик Ламар си размениха обиди и обвинения в нови песни, което предизвика шок в музикалните среди в САЩ и извън него, предаде АФП.

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата.

Дрейк, рапърът, който през миналата година спечели най-много пари в света, и Кендрик Ламар, известно име в рапа с престижна награда "Пулицър", не се харесват много. 

Словесните им войни в миналото се въртяха около съперничеството кой е по-голямата звезда, но този път двамата изпълнители отидоха доста по-далеч в текстовете на песните, появили се в последните дни.

"Кажи, Дрейк, чух, че ги предпочиташ млади", казва Кендрик Ламар в Not Like Us, в която рапира за "сертифицирани педофили".  В текста си роденият в Лос Анджелис Ламар обвинява Дрейк, който е от Канада, че не е "колега", а "колонизатор" на американската култура на чернокожите.

В друга песен, излязла пред уикенда - Meet the Grahams, Ламар твърди, че Дрейк - чието истинско име е Обри Греъм, има тайна дъщеря.

Дрейк пък пусна парче, озаглавено Family Matters, в което се намеква за изневяра и дори насилие във връзката на Ламар с неговата годеница и ученическа любов Уитни Алфорд.

Канадецът отхвърли обвиненията друга своя песен The Heart Part 6, издадена в неделя.

Враждата привлече вниманието и на аудиторията, далеч от обичайните почитатели на рапа и хип-хопа. Тя беше обект на скеч в предаването "Събота вечер на живо", а подробни хронологии на обидите между Дрейк и Ламар бяха представени и във водещи американски медии като "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен.

Дрейк (37 г.) и Ламар (36 г.) станаха известни с хип-хоп изпълнения около 2010 г. Първоначално те си сътрудничиха, правеха общи парчета и съвместни турнета.

След това обаче всеки тръгна по свой път.  Миналата година Дрейк се изравни с Майкъл Джексън като солов изпълнител от мъжки пол с най-много песни - 13, стигнали до номер едно в класацията на "Билборд" за сингли.

Кендрик Ламар, чийто творчество се простира от лични прозрения до системни проблеми като расовите отношения и структурната бедност, често е наричан гласът на едно поколение.

Приятелското съперничество се превърна в открити нападки, което беше "неизбежно", е мнението на Андре Джи, автор на списание "Ролинг стоун".

"Хората, които не разбират разрива им, в последните 15-20 години не са се стремили към това да бъдат приемани като най-добрия рапър в историята", пише той.

От десетилетия рапът е тясно свързан със сериозни вражди между най-големите си звезди.

В началото на 90-те години на миналия век Тупак Шакур и Ноториъс Би Ай Джи се забъркваха в съперничество между хип-хопа на Източното и Западното крайбрежие, подстрекавани от промоутъри, пише БТА. 

Този спор приключи с насилие и трагедия, но днешната вражда - ограничена до текстове и постове в социалните мрежи, изглежда само е разпалила апетита на някои рап любители за по-сериозен сблъсък.

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене