Неймар - Пътят към Барселона

Source Wikipedia

Понеделник, 3 юни 2013 г. Слабо, усмихнато момче излиза насред препълнения Ноу Камп. На гърба му няма номер, но скоро на фланелката му ще пише 11 - номер, носен от Дзамброта, Ривалдо и Хаджи. Името му е Неймар да Силва Сантош Джуниър, а пътят му към този велик момент започва двадесет и една години по-рано в Моги дас Круз, Сао Пауло.

Началото

Освен името си, малкият Неймар споделя с баща си, който е бивш футболист, и страстта към играта. С тази страст и с огромния си талант Неймар полага началото на звездната си футболна кариера едва на 11 години. Тогава се присъединява към младежкия отбор на Португеза Сантиста – клубът, в който Пеле започва кариерата си. По-късно същата година семейството му се мести в Сантош и Неймар получава местния отбор, носещ името на града.. За по-малко от 6 години се доказва като играч и на 7 март 2009 г., едва на седемнадесет години, той прави професионалния си дебют в първия отбор на Сантош. Седмица по-късно бележи и първия си гол, а след това добавя още 13 до края на дебютния си сезон.

Възходът

През 2010 Сантош печели Кампеонато Паулища (висшата лига на Сао Пауло), а Неймар – наградата за най-добър играч в състезанието. Следват оферти от Уест Хам Юнайтед (за 12 милиона британски лири) и Челси (за 20 милиона британски лири), които Сантош отхвърля. Следващата година Неймар бележи 6 гола за Сантош в борбата им за Копа Либертадорес. Постижение, което отборът е извоювал за последно преди повече от половин век с Пеле през 1963. Неймар завършва 2011 с награда за “Футболист на годината на Южна Америка”. Отличието е печелено в миналото от легенди като Марадона, Ромарио и Пеле.

На 20-я си рожден ден Неймар бележи гол номер 100 в професионалната си кариера.

Година по-късно, на 26ти Май 2013, започва, със сълзи в очите по време на националния химн, последния си мач за Сантош. Следващият ден е първият от 5-годишния му договор с Барселона.

Барселона

Неймар бързо се адаптира към испанския футбол и стил на игра и завършва сезон 2014-2015 с 39 гола за Барселона, 10 от които в Шампионската лига. Бразилецът си поделя титлата на голмайстор в шампионата с Роналдо и Меси. Това е сезонът, в който Барселона става първият клуб в историята на Испания, който печели требъл за втори път. Тогава каталунците печелят Шампионската лига, Примера дивисион и Купата на Краля. Неймар става осмият футболист, който печели Копа Либертадорес и Шампионската лига и първият играч, който бележи за победителите във финалите и на двата турнира.

Олимпиадата в Рио

През 2016 Неймар повежда Бразилия като капитан на отбора. Бразилците успяват да стигнат до финал, в който се изправят срещу Германия. Съдбата на Олимпийското злато се решава с дузпи, а Неймар бележи печелившата. Така Бразилия извоюва първия си златен Олимпийски медал в мъжкия футбол.

5 неща, които може би не знаете за Неймар:

1. Той е единственият бразилски атлет, появявал се на корицата на списание “Тайм”.

2. През 2013 списание “СпортсПро” го обявява за най-продаваемия спортист в света. Спечелил си е рекламни договори с гиганти като “L’Oreal”, “Panasonic” и “PokerStars”.

3. През тази година швейцарския Международен център за футболни изследвания оцени Неймар като най-скъпия футболист в света.

4. Има комикс посветен на него, наречен “Неймар Джуниър”. Първият брой излиза с името „Момче с талант“.

5. Има лицето на сестра си Рафела татуирано на ръката.

Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене