Внимавайте с компютъра: как да излекуваме болките в гърба

В съвременния свят на технологии и малки и големи се застояват пред компютрите дълго време. На все повече възрастни им се налага да работят по цял ден на бюро пред екран, а тийнейджърите обичат да играят компютърни игри с часове. Седнали и прегърберни със сигурност не е най-подходящата поза и често се стига до болки в гърба, които могат да станат сериозни, ако не им обърнем внимание.

Специалистите препоръчват често раздвижване, ако се налага все пак дълго да се стои в такава поза пред компютър. Добре е да се избере ортопедичен стол с лек наклон напред, ако има възможност за такъв. Също така клавиатурата трябва да бъде на нивото на пъпа, а мониторът – на нивото на очите. На всеки час, или дори по-често трябва да се правят малки почивки и дори гимнастика за раздвижване на мускулите, раменете, гърба и кръста. Няма специална диета, която да се спазва, но е ясно, че болката в гърба не обича излишните килограми.

Ако все пак вледствие на стоенето пред компютър се появят схващания и започнат да се усещат болки в гърба и кръста, е добре да се обърнем към специалист. Не трябва да се търси вариант само да се премахнат симптомите, а е нужно да се атакува източника на болката.

Вече има лесен и дори приятен вариант да се справим с болките в гърба. Това са инверсните лежанки. Упражненията с тях освобождават напрежението в засегнатите области и дори намаляват стреса. Те лекуват ефикасно сериозни заболявания като дискова херния, дископатия и стеноза.

Самите лежанки са направени така, че при ползването им главата на човек е по-ниско от краката и чрез гравитацията се освобождава напрежението върху гръбнака. Само по няколко минути ползване на ден, спомагат да се увеличи гъвкавостта, да се изгради силна мускулатура и ефективно да се повлияе на болките в гърба.

Можем ли да си помогнем в домашни условия?

Инверсните лежанки могат да се ползват в кабинет за физиотерапия или вкъщи. Продават се свободно онлайн и се поръчват лесно. Вкъщи заемат изключително малко място, когато са прибрани, понеже се сгъват подобно на дъска за гладене. Върху тях също така могат да се правят упражнения като набиране, коремни преси и приклякания. Предлагат се различни видове лежанки, като има със затопляне и дори с масаж.

При използването на уреда се лежи под определен ъгъл, а може направо и да се виси с главата надолу. Положително въздействие се получава при ъгъл около 20 градуса, а при 60 градуса се достига пълно освобождаване на събраното напрежение в гръбнака. Много от ползващите ги предпочитат да стоят надолу с главата, понеже така тялото има възможност за повече разтягане и спортуване.

Защо ни заболява гърба при дълго седене пред компютъра?

Все по-често работещите в офис имат оплаквания от болки в гърба. Самата болка се усеща между плешките. В началото се появява от време на време след дълго седене на бюро, а по-късно става постоянна. Дължи се на позата, която държи тялото в неестествена за него позиция – леко приведено с увиснало дясно рамо и изнесена напред ръка, заради работата с мишката. Така се пренатоварват определени сегметни на гръбнака и някои малки стави, свързващи прешлените с ребрата. Неподвижното седене така с часове намалява кръвообръщението и като цяло страда целият опорно-двигателен апарат. Появява се болка и схващане и често се стига до дискова херния. Столовете в офисите също рядко се избират според индивидуалните особености на всеки човек. Това повишава риска от проблеми с костите и води до трайни нарушения в осанката. Затова се препоръчва на всеки 40 минути работа пред компютър, да се прави почивка от поне 10 минути, придружена с раздвижване. Ако пък се появи упорита болка в гърба, то инверсната лежанка може да помогне значително.

Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене