“Вижте” - нов онлайн проект пише новините на детски език

Децата откриват магията на четенето чрез онлайн приекта "Книжовище"

Предшественикът му "Книговище" има стотици почитатели, които откриват четенето и четат

Най-новият проект на отлайн медията за деца “Книговище” е наречен “Вижте”. Стартът беше преди дни, а интересът е голям. Във “Вижте” на ясен език се обясняват важни, макар и често сложни, теми от съвременния свят. “Това беше една незаета ниша у нас”, казва Десислава Гаврилова - съосновател на “Книговище.бг” - образователната платформа, развиваща осмислящото четене сред децата (www.knigovishte.bg) и на “Вижте”, детската медия на “Книговище”, която превежда новините на детски език (www.knigovishte.bg/vijte).

Гаврилова е забелязала подобни медии в Германия, дори в Австралия, но който мисли, че да пишеш за деца

по разбираем за

тях начин, но не

вдетинено,

трябва доста да учи. Затова е организирала международен курс, в които е имало 40 участници - българи от цял свят. Сега в редакционния екип на “Вижте” са 7 журналисти, ръководени от Зорница Христова. Всеки ден правят планьорка и подбират теми. Рубриките са свят, общество, наука, култура, спорт и здраве. Сред най-четените в последните онлайн броеве на “Време” примерно е темата за тормоза чрез социалните мрежи. Дадени са примери и съвети как да се пазим от такива атаки. Авторите преценяват кои думи биха затруднили читателите (медията е насочена към 7-14-годишни - б.а.), те имат обяснения. Такива се наложило да се направят на “фейкнюз” - “фалшива новина”.

Всяка тема има запазени знаци - това например е иконата, която води към въпросниците за книгите. Всички материали са постъпни за принтиране, имат и кюар код.
Всяка тема има запазени знаци - това например е иконата, която води към въпросниците за книгите. Всички материали са постъпни за принтиране, имат и кюар код.
Всичко започва от словото, разбира се. Десислава Гаврилова и екипът ѝ преди 2 години създават “Книговище”. Там лични профили имат 1500 деца, а най-популярни са групите от цели класове. В сайта има онлайн игра на въпроси и отговори върху детска литература - образователен инструмент за развиване на четивната грамотност, забавление и образование в една общност на четящите. Децата решават въпросници по книги - вече са над 1300 и всеки ден се увеличават. Учителите организират състезания, отключват въпросници по учебни материали, раздават дигитални награди.

Децата печелят

точки и пътуват

през 7 нива - от

новак до творец,

състезават се, водят си читателски дневник, споделят с други читатели.

“Моите ученици днес са по-любопитни, търсещи отговори, съсредоточени”, пише до сайта учител.

Подробностите за участие вижте на посочените адреси.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене