Кафяви водорасли - новата опасност в турските морета

Саргасум или кафявите водорасли - вид бързо разпространяващ се микроорганизъм, може да бъдат следващата заплаха за турските морета, посочва експерт, цитиран от в."Дейли сабах".

Билогогът проф. Барбарос Четин казва, че новото явление, наблюдавано напоследък в голяма степен по крайбрежието на Дикили в окръг Измир /Западна Турция/, може да нанесе удар върху морската екосистема в Егейско и Средиземно море и да попречи на туризма в района. Експертът призовава за незабавни действия, предаде БТА.

В същото време от седмица насам Турция провежда мащабна кампания за прочистване на Мраморно море от морска слуз - органична материя, състояща се от разнообразие от микроорганизми, която сериозно е засегнала части от морето и застрашава морската флора и фауна.

Мащабът на заплахата от кафявите водорасли не е известен, но проф.Четин призовава властите да предприемат възможно най-бързо действия за решаване на проблема.

Кафявите водорасли са предимно безвредни, докато са в морето, но когато са изхврълени на брега, те отделят силна неприятна миризма, подобна на развалени яйца, и по-важното, горим газ, който може да причини дихателни проблеми и кожни обриви, когато се отдели във въздуха . Освен по крайбрежието на Дикили, кафявите водорасли са забелязани на места и по средимноморското крайбрежие на страната, край бреговете на Каш, Калкан, Искендерун и Гьокова.

Вестникът отбелязва, че имаше масово разпространение на кафяви водорасли в Карибско море през 2019 г., като водораслите засегнаха участък от 621 мили по мексиканското крайбрежие. Като причини за появата им се сочат промяна в темепературите на морската вода и хода на течението, произтичащи от климатичните промени. Проф.Четин каза, че разпростанението на кафявите водорасли е довело до анулиране на резервации за почивки в Мексико и предупреждава, че подобна ситуация може да настъпи и по турските крайбрежия.

Кафявите водорасли създават сероводород, когато влязат в контакт с въздуха. Те имат също така силна степен на киселинност в морето и могат да бъдат опасни за плувците. Контактът с тези водорасли може да доведе до сърдечни проблеми, световъртеж и главоболие, посочва Четин пред турската информационна агенция ИХА.

Кафявите водорасли всъщност са важна част от екосистемата, като предоставят убежище на дребни риби и безгръбначни. Те са също основна храна за морските костенурки. Но те са ценни единствено в открито море и опасността им за другите живи същества нараства, когато разстоянието им от брега намалява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене