Пазарната капитализация на "Тойота" достигна за кратко исторически максимум

Заводи на "Тойота" в Европа няма да работят до средата на април СНИМКА: Ройтерс

Пазарната капитализация на най-големия автомобилен концерн в света - "Тойота мотър" (Toyota Motor), достигна в хода на днешната търговия на Токийската фондова борса рекорден в историята на компанията максимум от над 40 трилиона йени (349 милиарда долара по текущия курс). За това свидетелстват данните за търговията, цитирани от ТАСС.

В рамките на днешната търговия ценните книжа на компанията достигнаха стойност от 2475 йени за акция (21,6 долара), което повиши капитализацията на автомобилостроителя до над 40 трилиона йени. В края на търговията стойността на ценните книжа на "Тойота" се понижи до 2423,5 йени (21,1 долара), заради което пазарната капитализация на компанията отново се понижи до под 40 трилиона йени. След рязкото покачване много инвеститори започнаха да продават акции, за да фиксират печалбата. Въпреки това "Тойота" продължава да е най-скъпата японска компания по пазарна капитализация, а след нея се нарежда "Сони груп" (Sony Group).

Според мнението на местните анализатори последователният растеж на ценните книжа на "Тойота" е свързан на първо място с плановете на компанията да разшири производството на електрически автомобили. В края на миналата година японският автоконцерн обяви, че планира до 2030 г. да представи 30 нови модела електромобили.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене