Съветите на проф. Сотир Марчев, с които с усмивка и без задъхване да прекрачим в дълголетието

В книгата лекар и журналист говорят на достъпен език за стреса, съня, движението, затлъстяването, гените, диетите, онкологичните заболявания, високото кръвно, инфаркта, инсулта

  • Как да бъдем по-здрави?
  • Какъв е пътят към дълголетието?

Не просто си задаваме тези въпроси, а търсим съветите на специалисти, които да ни преведат сложните медицински термини и да дадат правилните препоръки за здравето - от стреса, съня, движението, затлъстяването, гените, диетите до онкологичните заболявания, високото кръвно, инфаркта, инсулта.

Всяко интервю с професор Сотир Марчев е сред най-четените в платформата на “24 часа” - хартиения вестник, едноименния сайт, здравната медия 24zdrave.bg. След всеки разговор читателите задават още и още въпроси. Вашето доверие към този тандем лекар - журналист провокира и насърчи появата на книга, която от 3 април ще може да държите в ръцете си. Условно темите са обединени в 3 тематични блока: “Сърцето и кръвоносните съдове”, “Здравето, стресът, болестите, здравеопазването” и “Храненето, сънят, движението”.

Интервютата, проведени през годините, са надградени в книгата с актуални научни коментари от проф. Марчев - едно от медицинските светила, които от 2014 г. читателите ни неизменно поставят в лигата “Лекарите, на които вярваме”.

Книгата е достоверен пътеводител за вашето здраве, а ако спазвате съветите на проф. Марчев, ще знаете и КАК да стигнете с усмивка и без задъхване до дълбоки старини.

Професорът е сред най-известните български лекари, но широката аудитория, която с интерес следи медийните му изяви, почти нищо не знае за него, защото рядко и малко говори за себе си. Не защото има какво да крие от биографията си обаче. От гимназията излиза със златен медал за най-висок успех и като победител в олимпиади. След това завършва медицина в Медицинския университет - София, с отличен успех. Оставил е следа в едни от най-добрите български болници, в които преминава кариерата му. Днес проф. Марчев, дмн, е началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР. Почетен член (FESC) е на Европейското кардиологично дружество и републикански консултант по кардиология. Член е на изпитна комисия за държавен изпит за придобиване на специалност “Кардиология”. Има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и здравен мениджмънт. В квалификацията му се крие отговорът на въпроса откъде професорът, представян най-често само като кардиолог, има толкова широки познания освен за сърцето и за останалите органи и болестите, които ги атакуват.

Притежава европейски и български сертификати за експертно ниво по ехокардиография, електрокардиостимулация и инвазивна кардиология.

Сотир Марчев е член на Управителния съвет на Българската асоциация по ултразвук в медицината. Специализирал е във Виена, Осака и др. Стартира на 3 март 1998 г. първия български медицински интернет сайт www.4xm.com, който поддържа и до днес.

През 2005 г. проф. Марчев описва първите български пациенти със стрес - индуцирана кардиомиопатия, популярна и като Такоцубо кардиомиопатия.

Главен изследовател е на първото в историята на българската кардиология клинично проучване фаза 1а. Има защитена кандидатска дисертация в областта на тъканната доплер ехокардиография и докторска дисертация върху стрес индуцираната кардиомиопатия.

Автор е на едни от най-четените български медицински учебници - “Как се преслушва сърце, бял дроб и корем”, “Как се разчита ЕКГ”, “Как се разчита рентгенография” и др.

Носител е на множество професионални награди, сред които и отличието “Златна монета “Писменост” за принос към развитието на българската наука в медицината от Съвета на Европейската научна и културна общност.

Освен с интересните си лекции за студенти, специализанти и лекари проф. Марчев е известен с чувството си за хумор и мъдростта на автоиронията. “Защото светът наистина е оцелял, защото се е смял.”

В секцията за медицински хумор на сайта му няма статистика колко от вицовете и афоризмите са закачка с пациентите и колко - с лекарите, но оставят чувство за баланс. Смехът е гарантиран и в двата случая.

Яж повече морски дарове - вика ми докторът. Влязох, видях цените... Купих си 2 пакета от морската сол.

Или:

- Докторе, всичко ме боли! - Съсредоточете се! За всичко няма да ви стигнат парите!

Професорът има вкус и към мъдростта на големите умове в човешката история, независимо в какъв жанр е въплътена. Сред любимите му цитати са: “Когато се съмнявате, кажете истината” (Марк Твен); “Не одобрявам това, което казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш” (Волтер); “Имам най-простия вкус. Винаги съм доволен от най-доброто” и “Не съм достатъчно млад, за да знам всичко” (Оскар Уайлд); “Когато изглежда, че всичко върви срещу вас, помнете, че самолетът излита срещу вятъра, а не с него” (Хенри Форд); “Никога не бъркайте движението с действие” (Хемингуей).

Една от многото харесвани от проф. Марчев мисли е прозорливият съвет на Конфуций: “Изберете си работа, която харесвате, и никога няма да ви се наложи да работите нито ден от живота си.” Така си живее професорът - без да му се налага да работи нито ден. В съчетание със страстта му да следи новостите в медицината, науката и технологиите не му остава време да скучае или да се оплаква от ангажименти.

С годините клиничен и преподавателски опит проф. Марчев е развил до съвършенство качеството да интерпретира достъпно дори най-сложните медицински състояния и лечения. Това е част от обяснението защо неговите интервюта неизменно се превръщат в по-въздействащи послания за здравословен живот и дълголетие от официалните здравни брошури за профилактика на болестите на съвремието.

Пътеводителят за здраве от проф. Сотир Марчев "Бъдете здрави КАК" ще бъде на пазара от 3 април. Можете да поръчате онлайн на www.trud.cc или търсете в книжарници "Хеликон", "Сиела", "Хермес", "Буктрейдинг", Оrange Center и др.

От новата книга ще научите, че:

l Здравето зависи и от зодията ни

l Стресът е “заразен”

l Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем

l Студен вятър в лицето е тест за здравето на сърцето

l Стресът докарва на жените страшната болест такоцубо

l Дали ще имаш високо кръвно, зависи и от бактериите в червата

l Електрониката решава проблеми на сърцето, за които химията се провали

l Срещу инфаркт по Рождество прекалявайте само с обичта

l Пушачът по-често прави инфаркт, но шансът му за оцеляване е по-голям, отколкото на непушача

l При болно сърце по-добре дебел отколкото слаб

l Високото кръвно на Рузвелт в Ялта пуска комунизма в Източна Европа

l Климатиците спасяват човешки живот, лятото е добрият период за здравето

l Ракът е и малшанс – 2/3 от туморите възникват случайно, без връзка с нездравословен живот

l Летният часовник вдига инфаркти и инсулти, но и парите от морски туризъм

l По-важно от избора летен – зимен часовник е да менажираш времето си

l Не се самолекувайте с хининови препарати

l От върбата тръгва производството на най-популярното хапче в света

l Свободна конкуренция: между независими здравни каси, болници, университети

l Формулата на здравословното хранене е: Средиземноморска диета плюс пълноценни млечни продукти минус алкохол

l Ограничаването на солта ни удължава живота

l Вегетарианци, които си хапват сладкиши, живеят по-кратко от хора, които ядат месо

l Големият сърдечносъдов грях не е затлъстяването, а обездвижването

l Има данни, че се отслабва и с тренировки по 1 минута

l Настройвайте си алармата да ви подсеща за лягане.

Интервютата не само съобщават полезни, нови, любопитни, а понякога и изненадващи факти за организма, както за и болестите, а казват и КАК можете да ги избегнете или лекувате по-успешно. Всичко това - събрано на едно място в книга, както неведнъж пожелаваха читатели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене